Friday, July 20, 2007

Shampanjan saloja

Vertus osoittautui varsin viehättäväksi pikku kyläksi, ja erityisesti La Madeleinen ihan B&B-paikkamme. Kyseinen majoituspaikka oli oikeastaan sukufarmi, ja pääsimme pyörimään keskelle lampaita, lehmiä ja kanoja. Emäntämme oli ihana ja aamiaiseksi saadut tuoreet croisantit ja cafe au lait saivat olon oikein ranskalaiseksi. Pisteenä i:n päällä saimme mukaamme vielä emäntämme vävyn tuottamaa shampanjaa.

Vertusista lähdimme eteenpäin kohti Epernayta. Ajoimme läpi Cote des Blancsia ja pysähdyimme parissa kylässä. Nämä Route du Champagnen varrella olevat paikat ovat täynnä pieniä shampanjatuottajia, jotka tarjoavat maistiaisia tuotoksistaan. Jos ketään ei näy, oville vain kolkuttelemaan! Kävimme sellaisilla tuottajilla kuin Milan ja Sugot Feneuil. Tulee melko erilainen näkökulma shampanjaan. :)

Lopulta pääsimme Epernayhin, joka on hieman suurempi paikka. Sieltä löytyy myös suurempia shampanjataloja, joista on syytä mainita ainakin Moet et Chandon ja Mercier, joiden kellareihin kävimme tutustumassa. Melkoisen vaikuttavia näkymiä, kilometrikaupalla kellarikäytäviä (esim Moet:lla muistaakseni 28km) ja miljoonittain pulloja kypsymässä. Vau! Samaten pääsimme syvemmälle shampanjan valmistuksen salohin. Ei muuten mitään puistokemistin puuhaa...

Eperneystä suuntasimme Reimsiin, joka onkin jo edellisiin kohteisiin verrattuna suurkaupunki. Ja liikennehelvetti. Meikä oli ihan hajoamispisteessä liian suuren ja uuden vuokra-auton ratissa, kun navigaattori sekoili, eikä meillä ollut mitään keskusta-alueen karttaa. Perille löysimme kuitenkin lopulta, mutta hostellimme oli kyllä maaseudun idylliseen B&B:hen verrattuna melkoinen läävä. Ei enään sellaisia!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home