Monday, May 15, 2006

Viimeinen päivä

Viimeinen päivä meneillään, illalla lähtö kohti kotia. Kotimatkaan menee n. 19 tuntia, ja aikaeron kanssa laskettuna olen reissussa melkein vuorokauden. Huh.

Eilen oltiin tosiaan paikallisten kontaktien kanssa liikeellä, käytiin hieman ostoksilla, sekä syömässä. Ruokapaikka oli fantastinen, mutta pahaksi onneksi unohdin käsiendesinfiointiaineen hotellille, eikä ravintolassa ollut edes saippuaa käsien pesua varten... Koska osaa ruuasta oli "pakko" syödä sormin, ei tilanne ollut paras mahdollinen. Lisäksi saimme melko tulista ruokaa, mitä olemme onnistunueet välttämään tähän saakka. Nyt olo on hieman epävakaa ja pidän sormia ristissä, että tämä on nopeasti ohimenevää, enkä joudu voimaan pahoin koko kotimatkaa... :/ Eilen koin myös reissun "dramaattisimman" tilanteen, kun koira juoksi automme alle. Kova huuto koirasta lähti, ja se huusi kohtuu pitkään, mutta nousi sitten jaloilleen ja juoksi takaisin. Kai se sitten selvisi tilanteesta ihan ok. Itse jäin vain miettimään sitä, että järkytyin kovasti tilanteesta, aivan toisin kuin siitä miten olen täällä nähnyt ihmisten elävän. Olenko jotenkin kovettanut itseni ihmisten kärsimykselle?

Työpuolella on meneillään todellinen viimeinen rutistus, kaikki yhteiset keskustelut pitää saada käytyä ennen kotiinpaluuta. Reissu antoi ja opetti paljon, itse ainakin olen huomattavasti viisaampi kuin ennen tänne tuloa!

Yleisenä yhteenvetona voisin sanoa, että reissu on opettanut paljon sekä itsestäni että muista. Kulttuurishokki oli paljon pienempi kuin odotin, mentaalivalmennus auttoi. :) Oikeastaan suurimmat ongelmat liittyivät henkilökohtaisiin suhteisiin, siihen miten ihmiset suhtautuvat asioihin eri vakavuudella, siihen miten asioista kommunikoidaan ja siihen millä tavoin asiat hoidetaan käytännössä. Mutta ensi kerralla tiedän niistäkin siis paremmin.

Mutta tärkeintä ehkä - mulle jäi kipinä tulla takaisin. Ehkä ensi kerralla kuitenkin valikoidussa matkaseurassa ja toisentyyppisellä ohjelmalla. Paljon jäi näkemättä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home