Friday, January 12, 2007

Kirjasuositus: Jenny S (Denise Rudberg)

Viime aikoina ei ole paljoa tullut luettua muuten kuin matkoilla. Niin tälläkin kertaa. Nyt mukaan kuitenkin sattui hirveän hyvä kirja. Hirveän sen takia, että se vie yöunet. Eilenkin kökin hereillä kahteen asti lukemassa sitä, vaikka tunneille olisi ollut parempaakin käyttöä... Lopulta pakotin itseni laittamaan kirjan sivuun, väsymys kun ei haitannut.

Kirja on nimeltään Jenny S, kirjoittaja Denise Rudberg. Olen lukenut häneltä aiemmin kolme muuta kirjaa (Väninnan, Storlek 37 ja O.S.A.) ja myös ne olivat todella viihdyttäviä! Mitään Nobel-kamaa ne eivät ole, mutta todella mukaansatempaavia. Ja tämä viimeisin on selkeästi ykkönen tässä suhteessa.

Kolme ensimmäistä liittyvät tavallaan toisiinsa. Ne ovat itsenäisiä romaaneja, mutta henkilöt ovat osittain samat. Kirjat kertovat näiden eri henkilöiden tarinan, ja aina jossain välissä tarinat risteävät muiden kirjojen päähenkilöiden kanssa. Jenny S:n suhteen en ole aivan varma, sillä ainakaan vielä en ole keksinyt suoraa linkkiä muihin. Se saattaa kuitenkin olla tulossa. Jokaista neljää kirjaa yhdistää joka tapauksessa toimintaympäristö. Ne kuvaavat kaikki Tukholman nuorta "yläluokkaa", tai ainakin varakkaampaa väkeä ja heidän sotkuisia ihmissuhdekiemuroitaan.

Kirjoja ei valitettavasti (tietääkseni) löydy ainakaan vielä suomeksi, mutta kieli on varsin selkeää ja ymmärrettävää. Suosittelen näitä siis myös kaikille jotka haluavat petrata kouluruotsiaan tai laajentaa sanavarastoaan. (Itse ainakin olen oppinut paljon uusia sanoja, tosin niiden painokelpoisuudesta en mene takuuseen... ;) )

Jenny S:stä tehdään kuulemma elokuvakin, kuvaukset on tarkoitus aloittaa ensi kesänä. Voin hyvin kuvitella että tarina toimii leffana. Näköjään kirjailijalta on ilmestynyt myös jo viides kirja, täytyypi käydä Suomessa Akateemisessa tutkimassa josko löytyisi...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home